Compassie (of:mededogen) is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden. Zowel onze eigen pijn en lijden, als van de anderen. Dit gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten, te verzachten, en bereidheid om daarin zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het is een zorgende reactie op het lijden.
Compassie is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen. Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden, en dat is het doel van compassietraining.
“Com-passie” betekent letterlijk ‘lijden met’. ‘Zelf-compassie’ is ‘lijden met onszelf’, niet te verwarren met (zelf)medelijden. Terwijl medelijden vooral gepaard gaat met angst en sentimentaliteit, vraagt compassie om moed en ruimhartigheid.
Beoefening van zelfcompassie is niet egocentrisch, maar zorgt voor een gezonde relatie met onszelf, en juist ook voor een grotere openheid en mededogen naar anderen toe.
Het is een bijzondere vorm van acceptatie: namelijk acceptatie van onszelf zoals we zijn, van onze pijn en van onze reacties op de pijn. Zelfcompassie is die zorg en vriendelijkheid aan onszelf geven die we ook aan dierbare anderen zouden geven. Er is niets kunstmatigs aan. Het is een natuurlijk gegeven met diepe wortels in ons biologische systeem.
Compassie training
Wat is compassie
Hoe werkt compassie
Effecten van compassie