Hoe werkt compassie?

Pijn en lijden maken onvermijdelijk deel uit van ons leven. En we hebben nu eenmaal de neiging om de onaangename ervaringen te vermijden, en de aangename ervaringen vast te willen blijven houden. Dat is onmogelijk. Deze neiging (om onprettige ervaringen te vermijden en prettige ervaringen vast te willen houden) veroorzaakt ook weer pijn en lijden, omdat het niet (altijd) lukt om ervaringen uit de weg te gaan. En het lukt ons ook niet om altijd alleen maar leuke en fijne ervaringen te hebben. Van tijd tot tijd zijn ervaringen nu eenmaal onaangenaam en pijnlijk.

Maar we kunnen wel leren om hier anders mee om te gaan door een andere houding te ontwikkelen ten aanzien van onze pijn en ons lijden.
Wanneer we mindfulness beoefenen leren we om bewust aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich van moment tot moment aan ons voordoet. Maar hoe gaan we om met de momenten die extra moeilijk en pijnlijk voor ons zijn en waar we onder lijden? Dat is een uitdaging waar we allemaal vroeg of laat voor komen te staan en die we in de gezondheidszorg dagelijks tegenkomen. De sleutel is dat we leren het leven niet alleen met mindfulness maar ook met heartfulness tegemoet te treden. Dat wil zeggen: met compassie of mededogen.

Compassie wordt al duizenden jaren gezien als een tegengif voor lijden en schadelijkheid. Door wetenschappelijk onderzoek weten we ondertussen hoe ons vermogen tot compassie zich ontwikkeld heeft en is geëvolueerd. Hoe het werkt in ons lichaam en in onze hersenen. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat compassie een bron van moed en wijsheid is als we het leren ontwikkelen. En dat is precies waar we in deze training actief mee aan de slag gaan.

Compassie training
Wat is compassie
Hoe werkt compassie
Effecten van compassie

Nancy Meesters - BIG-registratie als GZ-psycholoog